Bizim Menu

Evde Günlük Temizlik Nasıl Yapılır (Ev Düzenleme İpuçları)

Bekarlar, öğrenciler ve hatta acemi gelinler için ev düzenleme ev temizleme en büyük dertlerden biridir. Bu nedenle acemihayat blogumda yemek tariflerim dışında ev düzenleme ve temizleme ipuçlarını da severek paylaşıyorum.  Umarım faydalı oluyordur :)


Yılların temizlik hastası olarak, "Bir evi sürekli temiz ve düzenli tutmak için ne yapmak lazım?" sorusuna tek cevabım var: Mutlaka günlük, haftalık, aylık ve 3 aylık temizlik sistemini oturtmak gerek! Her biri için yazdığım yazıları okuyarak "Nereden başlasam, ne yapsam?" derdinden kurtulabilirsiniz. Ama eğer eviniz şu an çok kirliyse, önce "Çok Kirli Ev İçin Acil Temizlik Planı" başlıklı yazımı okuyup evi bir toparlayın; sonra bu yazıya geri gelirsiniz.

Evinizi sürekli temiz ve düzenli tutmak için günlük olarak az zaman ayırmak basit ama etkili bir çözüm. Temel olarak şunları uygulayın:


  • Gece yatmadan klozete domestos sıkın öyle yatın. Gün içinde de her tuvalete gidişinizde çıkmadan içine biraz domestos döküp öyle çıkın.
  • Sabah kalkınca üç dört kat tuvalet kağıdına birkaç damla cif, marc veya fısfıs domestos damlatıp klozetin oturulan kısmını bir kere silin. Üç dört kat yeni parça tuvalet kağıdını elinizle az ıslatıp durulama amaçlı bir kere daha geçin. Bu işlem bütün gün klozetinizin dışını tüm gün hijyenik tutar. 
  • Banyo aynasını sabah geçerken bir parça kuru kağıtla silin, izi tozu gider ve günlük olarak parlak ve temiz görünür. 
  • Her sabah banyodaki el havlusunu değiştirin. 
  • Kahvaltıdan sonra bulaşıkları mutlaka bekletmeden makinaya yerleştirin veya hızlıca elde yıkayın. Bulaşık biriktirmeyin, mutfagınız her zaman bulaşıksız olsun.
  • Odalarda çay kahve içildiğinde bardaklarını bekletmeden kaldırın. 
  • Bir paket ıslak mendili salonda bir köşede saklayın. Her gün oradan geçerken bir iki ıslak mendil alıp sehpa, raf, tv ünitesi, pencere önü mermeri gibi yerlerin üstünü şöyle bir geçin. Islak mendil hem nazikçe ahşaba zarar vermez hem de toz birikmesini önlemiş olursunuz. İlla bezlere spreylere, teferruatlı toz alma operasyonlarına gerek yok. Her gün iki ıslak mendil toz olayını çözer.
  • Sabah evi yarım aat kadar havalandırın, tüm odaları. Ardından perdelere ve koltuklara sprey tekstil parfümü sıkın. Çamaşır parfümünüz yoksa parfümünüzü kendiniz yapın. Boş bir (içi iyi durulanmış) camsil şişesine yarım kapak yumuşatıcı dökün, şişeyi yarısına kadar su doldurup çalkalayın. Bu şişeden her sabah perdelere, koltuklara, yastıklara birkaç fıs sıkın. Ev havalandıktan sonra mis gibi kokar. Şişedeki sıvıyı üç günde bir yenileyin.
  • Unutmayın, ani misafir gelse bile, ev tozlu olsa bile derli topluysa insanların gözüne çok kirli görünmez. Hele güzel kokuyorsa hiç! Bunun için her sabah odalardan geçerken etraftan battaniye, yastık ıvır zıvırı toplayarak geçin. Havalandırma ve parfümleme de yaparsanız, banyoda temiz havlunuz ve çamaşır suyu kokan klozetiniz olursa, gerisi nolursa olsun  eviniz en temiz ev sayılır. 


14 yorum :

  1. Her tuvalet sonrası domestos biraz abartılı olmuş, oda kokusu dediğiniz yumuşatıcılar ise birer kimyasal, şahsen pek uygun bulmadım. Yine de teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayat Tarifleri (yönetici)2 Ağustos 2017 06:12

      Merhaba :) Her tuvaletten sonra Domestos inqnin fazla degil. Evde tek yasiyorsaniz belki gunde 1-2'ye dusurulebilir. Ve evet, standart Domewtos sisesinden tepe asagi egince fazla dokuluyor, onun yerine tuvalet icin Domestos Çok Amaçlı Sprey 'i oneririm. Lacivert sise. Bir iki fıs yeterli oluyor abartmadan, cok da pratik.

      Yumusaticilar aslinda deterjanlar icinde en masumlari. Pek cok oda kokusundan bile daha as zararlilar. Yillarca her camasir yikamasina ekleriz. Camasir majinasi yumusaticiyi en son durulanada alir, yani yumusaticidan sonra tekrar durulanmaz camasirlar. O yuzden kokusu ustunde kalir zaten ve kurutup oylece ustumuze giyeriz. Durulanmayacagi, insan vucuduna direkt temas edecegi bilinerek uretiliyorlar, deterjanlar icinde en masumu gercekten.

      Sil
    2. Aslında domestos ve yumuşatıcı hatta diğer deterjanlar tamamen zararlı kimyasallardır. Muhtemelen üstteki yorumu yapan kişi de bunları kullanmıyordur. Havalandırmak, ekoloji deterjanlar, arap sabunu, karbonat-sirke kullanmak daha sağlıklı seçenekler olabilir. Oda spreyi için de güzel kokulu uçucu yağlar kullanılabilir. Tavsiyeleriniz güzel ve faydalı bence. Kullanılacak maddelerse kişinin bu konudaki hassasiyetine bağlı. Siz domestos kullanırsınız başkası karbonat. Ama hijyen ve devamlı düzen ise tavsiyeleriniz gayet işe yarar.

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Harika bir yazi olmus !

    YanıtlaSil
  4. Emeğinize sağlık. Teşekkürler 🌼

    YanıtlaSil
  5. çok faydalı bi yazı olmuş devamını bekliyorum

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  7. Daha çok temizlik hakkında düzen hakkında yazinizi beklerim teşekkürler

    YanıtlaSil
  8. Günlük Ev Temizliği için verdiğiniz bilgiler gayet faydalı teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  9. temizlik nasıl yapılır? adlı bir makale yazdım sizin gibi tecrübeli biri eksiklerimi söyleyebilir mi?

    YanıtlaSil
  10. Çok faydalı bir yazı olmuş Teşekkürler🌹

    YanıtlaSil

Çekinme çekinme. Yorum yap.