Bizim Menu

Kakaolu Islak Kek Nasıl Yapılır?


"Ne olur ıslak ıslak bakma öyle..." dedirten cinsten leziz bir kakaolu ıslak kek yaptım bugün. Hemen fotoğrafını çekip tarifimi buraya eklemek istedim.
Kekim bol kakaolu, bol ıslak, bol soslu. Bu arada diğer tariflere baktıysanız, görmüşsünüzdür, çoğu kişi ıslak kekin ıslatma sosunu çiğ hamurdan bir parça alarak yapıyor, içinde çiğ yumurta oluyor yani. Benim tarifte çiğ yumurta yok, bu nedenle çiğ yumurtasız ıslak kek arayanlar için de ideal.

Malzemeler: (Kek malzemeleri)
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağı sıvıyağ (ayçiçek yağı)
  • 1,5 su bardağı süt (oda sıcaklığında olsun, soğuk olmasın)
  • 1 paket şekerli vanilin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un 
  • 1 paket kakao (büyük boy paket olsun 40 gramlıklardan)
       Islatma sosu için malzemeler:
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1,5 su bardağı su
  • 2 paket kakao (25 gramlık küçük paketlerden iki tane, yani toplamda 50 gram)
  • Yarım su bardağı sıvıyağ 
  • 5 yemek kaşığı çok dolu toz şeker
Hazırlık:
  • Keki borcamda yapacağız, dikdörtgen, kare veya oval olabilir. Veya benzer şekillerde kısa kenarlı bir kek kalıbı da olabilir.  Borcamı veya kalıbı margarinle iyice yağlayın, o kadar yağlayın ki bembeyaz olsun. Yağlamak önemli, kekin yapışmasını engeller.
  • Fırını 190 dereceye ısıtın.
Yapılışı:
  1. Önce ıslatma sosumuzu pişirelim. Son dört malzeme ıslatma sosu içindi. Yani yarım bardak yağ, 1,5 bardak süt, 1,5 bardak su, 5 kaşık dolusu şeker  ve 50 gram kakao. Bunların hepsini ufak bir tencereye koyun, topaksız, pürüzsüz olana kadar iyice kaşıkla karıştırın. Sonra ocağın küçük gözüne koyun, ocağı yakın. Kaynayana kadar karıştırın. Karıştırmak önemli, yoksa dibi tutar. Fokur fokur kaynamaya başlayınca altını kısın ve kısık ateşte artık karıştırmanıza gerek yok, on dakika kendi kendine pişsin. Sonra altını kapatın, ocaktan alın, bir kenarda soğumaya bırakın.

    Kekin iyi kabarması için püf noktalar:
    - Şekerle yumurtayı çok iyi çırpmak lazım. Uzun uzun bol bol.
    - Tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı, soğuk olmamalı. Örneğin derin kabın içine yumurtaları yarım saat önceden kırın, oda sıcaklığında beklesinler. Sütü de buzdolabından çıkartın, dışarda bir saat önceden beklesin.
    - Unu koymadan önce elekten geçirmek lazım, yani un koyma sırası geldiğinde eleyerek koymak lazım.
    - Kek hamurunu hazırladıktan sonra hemen fırına atmak lazım. Beklerse kabarmaz.
  2. Şimdi kekimize geçelim. Derin bir kaba 3 yumurtayı kırın. Yumurtaların üstüne 1 bardak toz şekeri dökün. Önce şeker görünmez olana kadar biraz karıştırın. Sonra mikser kullanarak 2 dakika düşük devirde, 3 dakika da yüksek devirde, yani toplam 5 dakika mikserle çırpın. Bembeyaz köpük köpük olacak. Yumurtalarınız kuvvetliyse hafif sarımtrak da olabilir rengi gerçi, önemli değil.
    Eğer mikseriniz yoksa; ucu mikser ucu gibi olan bir çırpıcıyla, o da yoksa kaşıkla, en az 10 dakika kollarınız ağrıyana kadar hızlı hızlı çırpın. Şekerin iyice ezilmesi, kaşığı dibe sürttüğünüzde kıtır kıtır şeker sesi gelmemesi lazım. Köpürmesi lazım. Yani mikser yoksa 10-15 dakika hızlı hızlı çırpmanız lazım.
  3. Çırpılmış şeker ve yumurta karışımının üstüne yarım su bardağı sıvıyağı ve 1,5 bardak sütü dökün. Mikserle otuz saniye kadar, miksersiz 2 dakika kadar çırpın. İyice karışsınlar.
  4. Şimdi 1 paket vanilin, 1 paket kabartma tozu ve 1 paket 40 gramlık kakaoyu dökün. Hemen ölçüsüne göre unu da (eleyerek)  ekleyin. Artık mikser kullanmıyoruz. Bu son koyduğumuz kuru malzemeleri kaşıkla dipte kalan sıvılara yavaş yavaş batırın. Görünürde un kalmayınca biraz hızlanarak karıştırın. Topaksız, pürüzsüz bir kek hamuru elde etmeye çalışıyoruz. Kaşıkla en az 5 dakika karıştırmalıyız. Denemek için biraz hamuru kaşıkla havaya kaldırıp havadan aşağı doğru aktırtın. Akan kısımda topaklar varsa biraz daha karıştırın. En son artık pürüzsüz olduğunda hamur tamamdır.  Yağlanmış borcama veya kalıba döküp hemen önceden 190 dereceye ısıttığınız fırına atın. Fırına bekletmeden atın.
  5. Kek 35 dakika kapağını hiç açmayın, pişsin. 35. dakikada açıp kürdan testi yapın.
    Kürdan testi nedir? Bir kürdan veya uzun bir bıçak alın, onu keke dibine kadar batırın. Kek veya bıçak hamursuz, kupkuru, tertemiz çıkıyorsa kek pişmiş demektir. Yok, kürdana / bıçağa biraz hamur bulaşmış, hafif ıslanmış çıkıyorsa keki fırına geri iteleyip 5 dakika daha pişirin. Beş dakika sonra testi gene yapın, gerekiyorsa bir 5 dakika daha pişirin. 
  6. Kek pişince fırından çıkartın. Tezgaha koyup 5 dakika bekleyin hiç ellemeden. İlk aşırı sıcaklığı gitsin diye bekliyoruz. 5 dakika sonra bir kürdanla kekin her tarafına delikler açın. Normalde aslında kürdan yeterince kalın delikler açmıyor, o yüzden kürdanı batırınca batıkken sağa sola oynatıp deliği biraz genişletin. Böylece daha geniş delikler açmış olun.
  7. Kek fazla soğumadan ıslatma sosunun yarısını kekin üstüne, deliklere denk gelecek şekilde dökün. Islatma sosunun yarısından biraz daha fazlasını da dökebilirsiniz. Ama sosun birazı kalsın. 
  8. Sosu döktükten sonra dışarda 1 saat daha soğusun. Ardından keki servis edebilirsiniz diyeceğim ama bırakalım bu entel lafları. Ardından keki löp löp götürebilirsiniz. Yalnız dilimledikten sonra, tabağa koyduğunuz dilimlere biraz daha kalan sostan dökün, az, 1-2 kaşık falan yeter. Dilimi sosla süslemiş olacaksınız, tabii ki daha ıslak ve daha lezzetli olacak. İsterseniz üzerine az miktarda benim yaptığım gibi ceviz serpebilirsiniz. Yakışır.
Kakaolu ıslak kek hazır, götürebilirsiniz. Bol afiyet!


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Çekinme çekinme. Yorum yap.