Bizim Menu

Mercimek Köftesi Nasıl Yapılır?



Bugün yan komşuya ikram etmek için hazırladım mercimek köftelerini. Başka memleketten geldikleri için hiç duymamışlar daha önce. Hengamenin arasında neyse ki yenmeden önce fotoğraflayabildim. Şimdi sıra acemilerin bile yapabilmesi için detaylı olarak anlatmakta.

Tariften önce kokulu not. Karışık baharat diye bir baharat karışımı var. Evet, acayip bir cümle oldu ama başka adı yok, n'apayım. Birkaç farklı baharatın karışımından oluşuyor ve silindir şeklinde paketlerde satılıyor.

Bunu gördüğünüz yerde alın, stoklayın. Bizim oralarda salça kavurmasına, patates salatasına ve mercimek köftesine çok konur. Ve inanılmaz güzel kokusuyla acayip bir lezzet verir. İçinde dozu iyi ayarlanmış olarak, kekik, kişniş, kimyon, yenibahar, sumak, kırmızı biber ve çemen ve bir iki baharat daha var. İnanılmaz güzel bir kokusu var. Eskiden daha çok Bursalılar biliyordu ama artık her markette ve baharatçıda var. Ayrıca yağda yumurtanın üstüne veya sıcak kızarmış ekmeğin üstüne tereyağı sürüp bu baharattan serperek afiyetle yiyebilirsiniz.
Baharatı yeterince tanıttım, gelelim benim mercimek köfteme.


Mercimek Köftesi Malzemeleri:
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 5 bardak su
  • 1,5 su bardağı köftelik bulgur
  • 2 yemek kaşığı (tepeleme dolu) salça (domates ve biber salçası karıştırarak koyarsanız daha iyi oluyor)
  • 2 orta veya büyük soğan (ufak olmasın yeter)
  • Yarım demet maydanoz
  • 4 sap yeşil soğan
  • 1 çay bardağı dolusu zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığının aldığı kadar limon suyu (marketlerde satılan limon sosları da olur)
  • 2 tatlı kaşığı (tepeleme dolu) karışık baharat
  • 1 yemek kaşığı (tepeleme dolu) tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı kimyon
Hazırlık:
  • Markete gidip karışık baharat alın. :)
  • Maydanozları ve taze yeşil soğanları suyun altına tutun, tek tek iyice yıkayın. Çürük yaprakları / kısımları varsa koparıp atın. Sularını süzdürün. Yeşil soğanları yüzük gibi halkalar halinde doğrayın ama incecik incecik olsunlar. Maydanozların alt kısımlarından saplarını kopartın, doğrama tahtasının üstüne koyup büzüştürün, bıçakla ince ince kıyın. Bunların ikisi bir tabakta beklesin.
  • Mercimekleri ince delikli bir süzgece veya derin bi kaba koyup bol suya tutarak ve elinizle ovalayarak yıkayın. Süzdürün.
  • Eğer karışık baharat almaya üşeniyorsanız, kimyonu 4 çay kaşığına çıkartın, karabiberi 2 çay kaşığına çıkartın, ek olarak evde artık hangileri varsa, fesleğen, sumak, yenibahar, kişnişten birer çay kaşığı ekleyebilirsiniz.
Nefis Mercimek Köftesi Yapılışı:
  1. 1 su bardağı mercimeği bir tencereye koyun, üstüne 5 bardak su dökün ve ocağa yerleştirip altını yüksek ateşte açın. Mercimekleri bol suda haşlayıp yumuşayana kadar pişireceğiz. Yumuşayıp pişmeleri yaklaşık 20-25 dakika alacaktır. Mercimekler pişerken asla ağzını kapatmayın, çünkü köpürüp taşıyor ve ocağı batırıyor. Ağzı açık olarak bırakın kaynasın. Su kaynamaya başlayınca göreceksiniz, üstünde beyaz köpükler birikiyor. Başında beklemeniz gerek, o köpükler göründükçe bir kaşıkla köpükleri alıp alıp lavaboya atın. Köpükleri alırken suyundan eksiltmeyin, sadece köpükleri almaya çalışın. Ve 3 dakikada bir kaşıkla karıştırın, dibe yapışmasınlar. Bu şekilde yaklaşık 20 dakikada yumuşayacaklar, bir tane yiyip yumuşaklığını test edin, duruma göre 5 dakika daha pişirirsiniz. Yenecek kadar yumuşadıysalar altını kapatın.
  2. Mercimekler pişince derin bir karıştırma kabına 1,5 bardak köftelik bulguru koyun. Üstüne hemen çok sıcak olan mercimekleri suyuyla beraber dökün. (Normalde bulguru ıslatmak için kaynar su lazımdı, ama mercimeklerin suyu olduğu için direkt onu kullanıyoruz.)
  3. Sulu mercimeği bulgura dökünce, hiç ellemeyin bulgur altta kalsın. Sıcak suyla ıslansın. Ağzını bir bez veya kapakla örtün, yaklaşık 15 dakika sıcağını kaybetmeden suyu çekecek bulgur. 
  4. 15 dakika sonra üstünü açıp mercimek ve bulguru bir kaşıkla biraz karıştırın, alt üst edin, iyice harmanlayın. Karışınca bir 5 dakika daha bekletin, bulgur iyice şişsin. 
  5. O beklerken bu arada siz 2 soğanı soyup minik minik doğrayın. Bir tavaya koyun. Üstüne 1 çay bardağı zeytinyağı gezdirin. Hayır bu yağ fazla değil, bütün köfte harcı için anca. Ocağı yüksek ateşte yakın ve soğanı yağda sürekli karıştırarak pişirmeye başlayın. Yaklaşık 5 dakika karıştırarak pişirin. Beş dakika yeterli. Sonra içine 2 yemek kaşığı çok dolu salçayı koyun, yağın içinde ezerek soğanlarla beraber salçayı da karıştırın. Salçayı 2 dakika kadar orta ateşte pişirmek yeterli. Şimdi malzemele ekleyeceğiz, altını kısın ki malzeme eklerken yanan birşey olmasın. 2 tatlı kaşığı çok dolu karışık baharat, 2 çay kaşığı kimyon, ve 1 çay kaşığı karabiber şeklindeki baharatlarımızı, 2 yemek kaşığı limon suyunu ve 1 yemek kaşığı dolusu tuzu ekleyin. Bunları biraz karıştırıp altını kapatın. 
  6. Tavada yaptığımız baharatlı salçalı soğan kavurmasını hemen sıcak sıcak bulgur ve mercimeğin üstüne dökün. Yağını falan iyice dökün, tavayı iyice sıyırın. Sonra ilk sıcaklığı gitsin diye önce kaşıkla biraz karıştırın, salçanın kırmızılığını bütün bulgur ve mercimeğe bulaştırmamız gerekiyor, hiç beyaz kısım kalmamalı. Elinizi yakmayacak kadar ılınınca içine elinizle dalın ve yoğurmaya başlayın. Her tarafı kırmızı olana kadar iyice yoğurun, en az 5-6 dakika yani.
  7. Yoğurduktan sonra içine maydanoz ve yeşil soğanları dökün, onları da iyice karıştırın. Biraz tadına bakın, damak zevkinize göre baharat ilavesi yapabilirsiniz.
  8. Şimdi mercimek köftemiz hazır ama şekil vermeliyiz. Niye bilmiyorum ama vermeliyiz. Yanınıza bir kasede biraz su alın. Suyla ellerinizi azcık ıslatın ve harçtan küçük mandalina kadar parça kopartın. Önce elinizde yuvarlayın, sonra bastırıp yassılaştırın ve uzun bir şekil verin. Bu şekilde hepsini şekillendirip bir tabağa dizin. Servis etmeden önce yanına limon dilimleyin veya limon suyu hazırlayın, ayrıca biraz marul yaprağı yıkayıp yanına koyun ki isteyen marulla ve limonla tüketebilsin. 
  9. Not: Yoğururken veya şekil vermeye çalışırken, bir gariplik fark ederseniz ek işlem yapın. Mesela şekil almayacak kadar cıvıksa, suluysa yani, içine yarım çay bardağı bulgur serpin, tabii bunu harç sıcakken fark etseniz iyi olur, sonradan eklenen bulgurların çiğ kalmaması için. Bulgur ekleyerek kıvamı biraz katılaştırabilirsiniz. Ama bulgur ekleyince 2-3 dakika bekleyin, ekledikleriniz şişsin sonra karar verin, hemen tekrar eklemeyin olmadı diyip.
    Veya tam tersi eğer fazla katıysa, kuruysa, yarım çay bardağı sıcak su dökün, karıştırın. Bu şekilde kuruluğu giderebilirsiniz.
Bol baharatlı nefis mercimek köftesi hazır, bol afiyet!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Çekinme çekinme. Yorum yap.