Bizim Menu

Patatesli Taze Fasülye Tarifi (Acemiler İçin Ayrıntılı Anlatım)



Annelerimizin klasik yemeklerinden taze fasülyenin yapılışını acemi aşçılar için detaylı olarak anlatıyorum bu tarifte.
Yalnız dikkat. Bu tarif zeytinyağlı taze fasülye tarifi değildir. Zeytinyağlı taze fasülye genelde salçasız, patatessiz ve bol domatesli pişirilir; soğuk veya ılık yenir. Tabii ki o da çok lezzetlidir.
Salçalı, suyuna ekmek banılan ve lezzetli suda pişmiş patateslere sahip taze fasülye için doğru tariftesiniz.

Malzemeler:

  • 1 kg taze fasülye
  • 4 orta boy patates
  • 2 büyük boy soğan (veya 3 küçük soğan)
  • 3 yemek kaşığının aldığı kadar ayçiçek yağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası (çok dolu)
  • 1 yemek kaşığı dolusu tuz
  • 2 çay kaşığı pulbiber
Hazırlık:
  • Taze fasülyeleri ikişer üçer elinize alıp bol suya tutarak yıkayın. Derin bir kapta biriktirin. Her birinin iki ucunu da bıçakla kesin. Üstlerinde yara bere, iz, karartı vs varsa bıçakla keserek temizleyin ve her fasülyeyi iki - üç parçaya bölün, 
  • Hepsini derin kapta biriktirip kesme parçalama işleri bitince tekrar suyun altına tutarak yıkayın. 2-3 kere daha yıkadıktan sonra kaba temiz su doldurup bırakın. Kullanana kadar temiz suda beklesinler.
  • Patatesleri tamamen soyun ve yıkayın. Biraz büyük parçalar halinde doğrayın, büyüklüğü sizin damak tadınıza kalmış, isterseniz patatesi ortadan ikiye bölüp kocaman bile atabilirsiniz yemeğe.
  • Soğanları da soyun ve minik minik doğrayın. 
  • 1,5 litre (7,5 bardak) su kaynatın.
Yapılışı:
  1. Minik minik doğradığınız soğanları yemeğin pişeceği tencereye koyup üstlerine 3 yemek kaşığı ayçiçek yağı gezdirin. Ocağın altını yüksek ateşte açın.
  2. Soğanları sürekli karıştırarak ilk 15-20 saniye yüksek ateşte pişirin, sonra altını az kısıp orta ateşte karıştırarak pişirmeye devam edin. Soğanlar tencereye ilk koyduğunuzda beyazdılar, piştiklerindeyse beyazlıkları gider ve daha zarımsı olurlar, yani daha şeffaf olurlar ve miktarları daha az olur ilk koyduğunuzdan. Bu yaklaşık 6-7 dakikada gerçekleşir. Böyle olduklarında kavruldular demektir.
  3. Soğanlar kavrulunca, suda bekleyen fasülyelerin suyunu süzdürün iyice ve süzülmüş fasülyeleri tencereye ekleyin. Biraz karıştırarak soğanlarla harmanlayın ve ağzını kapatın. Ağzı kapalı olarak 10 dakika pişecekler, hiç ellemeyin. Bu sürede fasülyeler sularını salacak, ayrıca tencereden fasülye kokusu gelmeye başlayacak. 
  4. On dakikanın ardından ağzını açın ve içine patates dilimlerini atın, 1 yemek kaşığı tuz (hayır çok falan değil, anca) serpin ve 2 çay kaşığı pul biber atın, 1 kaşık dolusu salçayı da içine atıp yaklaşık 1,5 litre sıcak suyu dökün. Kaşıkla 1-2 tur karıştırmanız yeterli. Ağzını kapatın, o kendi karışır. Orta ateşte ağzı kapalı yarım saat pişecek. 
  5. Yarım saat sonra açıp bir fasülye alıp tadına bakın, patatesten de az yiyin, her şey pişmiş ve yumuşaksa altını kapatın. Patatesler biraz daha pişsin, veya bu çok sulu, suyu biraz azalsın derseniz ağzı açık şekilde on dakika daha pişirirsiniz.
Patatesli taze fasülye hazır. Sıcak servis edin. Bol afiyet.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Çekinme çekinme. Yorum yap.